Sandra tycker och tänker!

Läste nyss ett inlägg på Facebook som gjorde mig så less och irriterad på dagens samhälle.. Det var en mamma som skrev och var orolig över sin 7 åriga son som strejkar när det gäller kläder och skor. Han är väldigt känslig och tycker ofta att kläderna är obekväma som mamman valt till honom. Pojken vill ha luftiga, mjuka och sköna kläder och väljer därför oftast mjukiskläder. Inget fel med det egentligen.. men det jävliga enligt mig är att mamman nu undrar om pojken har ADHD? 


Läser man i kommentarerna så är det många som skriver att dom har diagnoser på sina barn! Är allt ifrån ADHD, ADD, Autism, Asperger och många fler.. vad har hänt med alla barn här ute i vårt avlånga land? Ingenting tror jag.. Jag tror att många av barnen med diagnos egentligen inte har någon. Men det handlar om att föräldrarna så fort det blir problem tror att något är fel på barnet. Jag tror att diagnosen blir något att kunna skylla på när barnet beteer sig på ett visst sätt.. fast det många gånger egentligen handlar om uppfostran och kanske att barnet är sen i sin utveckling. 

Exempel: 
Barnet får ett vredesutbrott på affären.. mamman svarar - han gör sådär för att han har ADHD, han kan inte styra över sina känslor.. 

Nä det behöver inte vara så.. det kan ju faktiskt vara så att han får vredesutbrott för att han är smart! han vet att så fort han skriker på affären får han som han vill. Det kan finnas så många olika faktorer som kan ligga bakom situationen.. I det fallet med 7 åringen som är kräsen med kläder tror jag det handlar om att han är extrem känslig och helt enkelt vill att kläderna ska sitta bra och vara behagliga.. jag är själv sån som bara tar på mig kläder som är behagliga. Min syster Carro var exakt sådär när hon var liten, allt skulle sitta perfekt, var det minsta lilla som satt fel, kliade eller var obekvämt åkte kläderna av.. och hon har ingen diagnos för det! 

Jag menar inte med detta inlägget att jag tycker diagnoser är fel.. men jag tycker detta blir allt för vanligt i vårt samhälle och det känns som att många skyller problemet på sitt barn genom en diagnos, istället för att kämpa med problemet och ta reda på andra faktorer som finns runt barnet istället.

 

Roses | via Tumblr
Roses | via Tumblr
RSS 2.0